Sensitisering

När vi försöker förstå smärtan vid EDS/HMS måste vi inbegripa begreppet sensitisering.  Det är ett begrepp som smärtfysiologerna brukar handskas med och som förklarar kroniska smärttillstånd där grundorsaken inte riktigt står i proportion med smärtupplevelsen. Hyperalgesi är ett annat ord för det. Hjärnans ”smärtimpulsmottagare” blir på något sätt överkänsliga.   Smärta som uppstår någonstans ute i kroppen ger ju en slags elektrisk impuls som tar sig via nervbanor till hjärnan och där utlöser en smärtupplevelse och ger information om lokalisation av smärtursprunget. Men på vägen så passerar nervimpulsen olika omkopplingsstationer där signalen både kan förstärkas eller försvagas.  Är denna smärtsignal ihållande och långvarig så ökar känsligheten  i hjärnans ”smärtmottagare”,     d v s smärtan upplevs omotiverat mycket starkare än vad den borde vara. Alltså sensitisering (sensitizing) Eller för att kopiera wikipedia:
Central sensitisering förklaras av långtidspotentiering (LTP) av glutamat-synapserna, det vill säga en smärtinlärningsmekanism, samt minskad glycin och GABA-A-medierad hämning till följd av depolariserad kloridjämviktspotential.
om det gör saken mer begripligt (?!)

Det går alltså inte att säga till en patient ”Du har ingen anledning att ha så ont som du påstår!”  Endast patienten själv kan avgöra hur smärtsamt det är. Men en konsekvens är också att vanliga smärtlindrande medel fungerar dåligt i dessa fall, även morfinpreparat har sin begränsning, men nyare läkemedel typ garbapentin och lyrica kan modifiera smärtupplevelsen ganska bra, men har också en del biverkningar. Finns andra läkemedel också som verkar mer specifikt på dessa mekanismer.   Men helst bör en smärtläkare ta hand om patienter med dessa problem. Även KBT har här en funktion att fylla.

Fibromyalgiförbundet har en bra sida som beskriver olika medicinska termer vid kronisk smärta. Jag vill påstå att smärtproblematiken och även den kroniska tröttheten är minst lika vanlig och svår vid EDS/HMS. Det finns många beröringspunkter. Men även smärta efter trauma osv kan ge upphov till sensitisering och kronisk smärta pga dessa mekanismer. Smärta föder smärta som man brukar säga

Smärttermer vid Fibromyalgi och cfs

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sensitisering

 1. Anu Hämäläinen skriver:

  Tack så mycket -jag hade just undrad hur hjärnän medverkar HMS smärtan. Min nästä fråga är: kan hjärnän ‘lära ‘sig av’ från hyperalgesi utan starka medicin som gabapentin och lyrica?
  Jag kan vara själv en ‘ginny pig’.

  • eriro43 skriver:

   Jo, det går. Fast det krävs kvalificerad hjälp. Jag är dock inte särskilt förtrogen med behandlingsmetoder i dessa fall, men allmän fysisk träning och KBT brukar nämnas som effektiva åtgärder. Jag kan tänka mig att metoder som akupunktur, yoga, qi gong och liknande också kan bidra till att minska hjärnan överkänslighet.
   Men det är nog dåligt med resurser kring detta i vårt land.
   Lycka till iaf //E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.