NCGS

Inte många som känner till det begreppet, men det är högaktuellt för alla som forskar kring glutenöverkänslighet( celiaki) och allehanda tarmåkommor typ IBS. Annars är det nog ganska okänt även för de flesta doktorer i vårt land  – än så länge.

NCGS står för Non-celiac gluten sensitivity. Alltså överkänslig mot gluten, men inte på det välkända sättet så att det skadar tarmen, men att det ändå orsakar symptom. Inte bara från tarmen utan även lite här och var i kroppen inklusive led och muskelvärk, trötthet, yrsel, huvudvärk, utslag.  Alltså, inte konstigt att patienter med detta tillstånd länge gått och betraktas som hypokondriker. För  läkare fanns det bara 2 lägen. Antingen hade man celiaki( dvs äkta glutenintolerans) eller så hade man det inte, och då skulle ej glutenfri diet tillämpas. Nåja, veteallergi har vi också pratat om, men då har det också krävts att allergiprovet påvisat detta.

Redan 1978 och 1980 publicerades rön som beskriver just denna typ av annorlunda glutenöverkänslighet. Men det dröjde ända till runt 2010 innan man tog upp tråden igen och igångsatte stora forskningprojekt ifrån flera stora centra både i Europa USA och Australien. Och man kommer fram till ungefär samma sak.

Ofta är det vuxna kvinnor som är drabbade. Symptomen är ofta av IBS karaktär dvs diarré och/eller förstoppning, buksmärtor, magkatarr reflux + alla de lite diffusa icke-tarmrelaterade symptom som nämndes här ovan.  I studierna har man kört månader med gluten, sedan månader utan gluten där varken patienter eller försöksledare har vetat vad kosten innehållit. Alltså dubbelblind studier.  Äkta celiaki (glutenintolerans) har förstås uteslutits innan.

Men sambanden mellan gluten och symptom är inte 100% iga men i alla fall ser man övertygande skillnader mellan glutenhaltiga och glutenfria perioder. Så nu är det rumsrent att inte tåla gluten utan att ha celiaki.

MEN detta gäller ju inte alla som upplever sig glutenöverkänsliga, för i många fall är det våra förväntningar, självsuggestion som spelar oss ett spratt. Därför måste man alltid genomföra sk elimination – provokation -eliminations manövrar för att bli övertygad. Men tillräckligt många blir hjälpta på det här sättet. Och det är ju inga risker med att äta glutenfritt (under förutsättning att man kollat med åtminstone ett blodprov ”transglutaminas” innan för att utesluta äkta celiaki, som ju kräver ordentligare dietföreskrifter m m) kostar lite mer förvisso.

Men intressant se hur en suspekt åkomma där patienter länge blivit anklagade för bara inbilla sig, sen plötsligt får ett högintressant vetenskapligt status där man också kommit relativt långt med att definiera själva mekanism i tarmen. Fast fortfarande en hel del oklarheter. Troligen är det fler kostfaktorer än gluten som kan ligga bakom.

Så förhoppningsvis torde även EDS-ht/HMS  en vacker dag av alla läkare erkännas som en vanlig  orsak till diffusa smärtor, trötthet m m och inte som idag alltför ofta betraktas som inbillning och hypokondri.  Man får ha tåååålamoood…………..

och visst påträffar man NCGS bland EDS/HMS ganska ofta också!

Varsågod, läs:
Non-celiac gluten sensitivity: questions still to be answered despite increasing awareness.

Non-Celiac Gluten sensitivity: the new frontier of gluten related disorders.

Detta inlägg publicerades i Föreläsningar och studier, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till NCGS

  1. Birgitta Jonvall Alm skriver:

    Äntligen kan ske man slipper bli avfärdad och i stället få förståelse och kanske till och med hjälp med sin livslånga tarmproblematik. Birgitta nu 67

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.