Comorbiditet

..är det fina ordet för kopplad sjuklighet eller relaterade symptom eller associerade tillstånd eller ”samsjuklighet”.   Alltså det som är så utmärkande för EDS-ht/HMS med att överrörligheten och problemen därav, ju bara är en liten del av allt elände som drabbar patienterna. Tjatas så mycket om Beighton och hudegenskaperna hit och dit samt men det bör främst betraktas som vägledande iakttagelse om att det eventuellt föreligger ett överrörlighetssyndrom.

Man måste med frågor ”scanna” över alla kroppsfunktioner och organ för att snappa upp alla typiska kopplade symptom dvs comorbiditeten.

I en intressant färsk studie från USA utfrågades 466 patienter (över 18 år) med läkardiagnostiserad EDS-ht, med digert frågeformulär (webbaserat) omfattande  237 frågor.  De flesta hade fått sin diagnos av reumatolog eller genetiker (det är USA det ,suck!) 89,9% var kvinnor.

Ehlers-Danlos syndrome, hypermobility type: A characterization of the patients’ lived experience.

Symptombilden dominerades av symptom från följande organsystem

 • leder extremiteter,   i form av värk, instabilitet och subluxationer
 • hjärt och blodtryck typ hjärtklappning, hjärtrusning yrsel
 • mage-tarm typ IBS förstoppning  värk prolaps reflux
 • gynekologi/urologi  typ framfall både livmoder och blåsa, endometrios
 • huden typ lättblödande
 • nervsystem typ huvudvärk, nervkompression,  migrän, yrsel
 • psyket typ ångest, depression, kroniskt trötthet

Många hade debuterat med sina besvär under barn och ungdomsåren.

I många fall hade besvären inskränkt på skolgång och utbildning. Ändå var det en ovanligt hög procent högutbildade personer.

Man belyser hur EDS-ht allvarligt påverkar livskvaliteten för flertalet drabbade och pekar på svårigheterna för dessa patienter att få gehör för den komplexa symptomfloran.  För läkaren är problemet att inte objektivt kunna bekräfta orsakssammanhangen. Undersökningar är ju i regel normala.

Symptomfloran var dock ganska likartad bland patienterna.  Comorbiditeten följer sålunda ett karaktäristiskt mönster och utgör tillsammans med ledsymptomen ett nödvändigt underlag för diagnosen.

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade, relaterade symptom. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Comorbiditet

 1. Josefin K skriver:

  Tack Eric för att du delar med dig av så mycket bra! Du är en hjälte!

 2. Carolina skriver:

  Hej Erik

  min dotter har problem med magen, tarmar, ont i leder, har hoppat av skolan på grund av stor trötthet. Hon har ofta huvudvärk, får migrän, svårt att sova, vi har varit på BUP men de säger att hon inte mår dåligt och att hon inte har någon tydlig diagnos inom deras område. Hon har 3p på Beightonskalan och är tolv år. Jag hennes mamma har Eds liksom en annan nära anhörig. Undrar nu om hon kan ha eds? Trots att poängen inte är högre. Vi har gjort flera undersökningar och vårdcentralen har tagit alla vanlig prover utan att de påvisat något. Hon har haft ont i kroppen sedan 2 års ålder men det är först nu som skolarbetet inte fungerat pga trötthet. Hon har också astma och gillar inte gympa pga tröttheten.
  Vi är nu remitterade till neuro men tveksam till att de hittar något.
  Mvh
  Carolina

 3. Anneli skriver:

  Finns det nått samband med Jonkanalssjukdomen hypokalemisk periodisk paralys? Frågar då jag har EDS och misstänker jag även har Hypo PP och märkt det är flera som även har EDS på en amerikansk sida jag är med i

  • eriro43 skriver:

   Hej! Har sett detta också någonstans men verkar inte vara någon stor grej inom EDS sfären. Å andra sidan, väldigt många kroppsliga konstigheter verkar vara överrepresenterade vid EDS så det vore inte konstigt om bl a hypokalemisk periodisk paralys också finns med där./ER

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.