modediagnos !?

Det är vad många patienter får höra när de söker för långvarig värk, trötthet m m och själva kommit fram till att EDS-ht resp HMS diagnosen tycks stämma mycket väl.

Därför skrev jag en debattartikel  i Läkartidningen nr 13 för att markera att det är nog så att flertalet av dessa patienter har rätt och doktorerna bara ej är insatta i spörsmålet. Det har hänt en hel del under senare år som gör att kunskap om EDS som inhämtades för en 10-20 år sedan inte längre är relevant. D v s  patienterna är mer pålästa än sina doktorer. Samtidigt vet alla läkare att det förekommer mycket ovederhäftiga och spektakulära idéer på nätet som kan förefalla korrekt och tilltalande för en lekman.

Men i de fall då det handlar om irrläror och vanföreställningar finns ingen vederhäftig  vetenskaplig källa att hänvisa till, i alla fall ingen källa som figurerat i seriösa sammanhang och blivit föremål för granskningar. Den medicinska databasen PubMed återger artiklar som publicerats i seriösa vetenskapliga tidskrifter och beträffande EDS-ht och HMS(=JHS) så är det i PubMed jag hämtar källmaterial.

Sen är det givetvis upp till varje enskild doktor att efter eget huvud tillämpa det som skrivs och relateras och där kan ju tolkningar  och bedömningar färgas av personliga erfarenheter och åsikter. De kriterier som förekommer är alltför vaga för att ringa in den patientgrupp det här handlar om. Man måste således se många patienter med överrörlighetsproblematik för att kunna urskilja de återkommande karaktäristiska mönster som utmärker EDS-ht/HMS diagnosen. Men först måste ju man veta vad man skall titta och fråga efter, och samtidigt ta del av alla nya vetenskapliga arbeten som publiceras.  Men detta kan ju vilken intresserad doktor som helst göra för att slippa bli ställd inför sin patients diagnosförslag.

Men ni som inte läst min artikel kan hämta den här

hypermobilitetsskiss
Schematisk skiss på överlappande hypermobilitetstillstånd

Figuren är min egen tolkning av hur jag ser på detta med hypermobilitet. Bilden här är mitt original som beskriver hur områdena överlappar varandra. Gränserna är flytande och symptomatisk hypermobilitet kan säkert ofta hamna bland HMS såsmåningom, liksom att personer med asymptomatiska hypermobilitet mycket väl kan få värk och problem av sin överrörlighet senare i livet. Så egentligen bör man nog se all hypermobilitet som en egenskap som kan skapa mer eller mindre problem under livet. Men för att tolkas som ett syndrom (EDS-ht/HMS) så ska det även finnas med många andra problem i kroppen än bara värk och instabilitet.

Detta inlägg publicerades i Diagnostik, Oenigheter HMS/EDS, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till modediagnos !?

  1. monica skriver:

    Tycker pyramiden beskriver bra hur det ser ut i verkligheten. Diagnoserna överlappar varandra. Hoppas nu att läkarna kan komma överens om de nya kriterier som ska gälla om några år. Vet någon vilka förslagen är?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.