halmstrån

Det må vara helt naturligt och förståeligt att många vill pröva allt som påstås lindra/gynna eller bota bindvävssjukdomar typ EDS.  När allmänna sjukvården går bet på att ge lindring eller ens vill engagera sig, så är det lockande att åtminstone prova sådant man läst om eller hört andra provat och som utlovar förbättringar i många avseenden.

Det är lätt att falla för den ofta mycket övertygande beskrivning som ger sken av att det är något vederhäftigt som vilar på vetenskaplig grund. På sajterna kan det se väldigt förtroendeingivande ut, och det positiva intrycket förstärks av alla positiva fantastiska omdömen som brukar citeras av de som provat.

Ja, kanske inte att det är direkt farligt att testa, men ofta dyrt. Men många lägger gärna en slant på förhoppningen om att kunna bli bättre.

Men som läkare har man med tiden lärt sig att bli kritisk, skeptisk och helt enkelt nihilistiskt åt alla dessa mirakelmedel som saluförs via internet och veckotidningar.  Det dyker ständigt upp nya fantastiska ”alternativa läkemedel”  som efter några år glömmas bort igen och ersättas av andra liknande mirakelmedel. Ja, i hälsokostaffärerna finns ju en uppsjö av dylika medel, varav vissa ändå kan vara relevanta t ex mineral och vitamintillskott.

Och visst måste vi erkänna, att vi inom skolmedicinen inte vet eller kan allt. Nä, men vi har som mål att bara välja behandlingar och metoder som är vetenskapligt belagda och för det krävs betydligt mer än att patienter som provat dessa medel känner sig bättre. Ja, ni vet, placeboeffekten är oerhört stark och effektiv och skall inte förringas. Men när folk betalar tusen-lappar för ett medel som dom tror på och därav sannolikt också mår bättre av, då tycker jag ändå det handlar om bedrägeri. Samma goda effekt hade säkert uppnåtts av något man själv kokat ihop i köket med goda äkta råvaror.

De stora landvinningarna som görs inom medicinen saluförs ej via webb sajter utan införs så snart alla tester är klara.

Det senaste exemplet jag såg nu var Genocol som påstås kunna förändra/ersätta defekt kollagen i kroppen, och på så sätt ha en gynnsam effekt på bl a EDS. Låter ju bra, men rent medicinskt, fysiologiskt låter det som rena gallematias. Och jag hittar inga seriösa vetenskapliga publikationer som stöder detta.

Att en och annan  upplever att det fungerar är ju kul för dem, men definitivt inget hållbart bevis på att det verkligen beror på medlet. Vi människor är så otroligt subjektiva. Har vi betalt en bra slant och starkt tror på ett medel så fungerar det säkert bra för många, men ett placebo hade säkert fungerat lika bra – om man inte vet om det!

Detta inlägg publicerades i Behandling. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till halmstrån

 1. Sören Hjorth skriver:

  Har själv fått flera erbjudande från personer som brinner för ”FitLine” har du hört något om det? Du kanske redan har kommenterat det tidigare. Har i så fall missat det!

  mvh/ Sören i Umeå

  • eriro43 skriver:

   jo, har träffat på enstaka patient som talat varmt för detta, jag minns dock ej om det handlade om EDS. Men jag har inte i just EDS sammanhang hört att det skulle ha någon specifik välgörande effekt. För min del tror jag ändå att det funkar lika bra med vanliga enkla råvaror tillagat på vettigt sätt, gärna kravodlat osv, men pulverpåsar med undergörande effekter har jag lite svårt att tro på. Och man måste allt tro på det om det skall ha effekt.

   • lillan5Mari skriver:

    FitLine har gett mig livskvalitén tillbaka!
    Hej alla,

    Ja nu var det ett tag sedan jag skrev igen. Jag har gått och funderat lite på bloggens varande. Hur jag ska göra med den i framtiden och hur den isf ska se ut. Kom gärna med förslag. Det är så roligt att blogga och få skriva av sig, och framförallt att få dela med sig av sin historia.

    I höstas, då var jag rejält less. Och uppgiven. Under våren hade jag bestämt mig och börjat trappa ut mitt morfinplåster. Det var fruktansvärt jobbigt, kräktes och ja, allt finns att läsa i föregående inlägg. När det var 2 sänkningar kvar valde jag att sluta med de Ayurvediska behandlingarna och hade jag fattat hur mycket just de behandlingarna hade gjort för nertrappningen så hade jag ju såklart fortsatt med dem varje vecka. Men pga ekonimin så gjorde jag inte det. Dryga 700 kr per vecka gjorde att det sinade i kassan rätt fort. Man tillhör ju inte toppskiktet rent ekonomiskt då man är sjukskriven. Två veckor efter sänkningarna fick jag kraftig abstinens och blev akut inlagd på sjukhus och i stort sett nedsövd, sov i 2 dygn och skrevs ut som ett vrak.

    Så i höstas kände jag att ”nej nu orkar jag inte mer”. Jag började ge upp, det tjänade liksom ingenting till att kämpa emot EDS monstret som härjade hårt i min kropp. Jag fick till och med tankar som ”de har det bättre utan mig, jag är bara ett besvär som hämmar hela familjen och jag förstör min mans liv”… ingen ska behöva tänka så… ingen.

    I oktober hade vi yogalärar utbildning. ( jag läser till Kundaliniyogalärare ) Jag var och kände mig som en trasa. Jag var fysiskt där, men mentalt så hade jag fullt sjå med att hålla ihop kroppen. Jag tog inte in mycket av den information som gavs de fyra dagarna som träffen varade. Men en av mina kursare började blanda drinkar med något pulver i, som hon gav mig. Och faktiskt så märkte jag att jag kunde sova på madrass, med min onda ländrygg (två buktande kotor ) utan att vakna en enda gång den natten. Konstigt, tänkte jag. Men jag fortsatte med dessa drinkar, som faktiskt smakade gott. En drink på morgonen. ( Basic + Activize ) samt en drink på kvällen, precis innan jag skulle somna, direkt efter tandborstning ( Restorate ).

    Efter några veckor märkte jag att jag inte hade vilat på dagen under ett par dagar. Jag behövde det inte längre. Och efter ytterligare någon vecka så märkte jag att jag småsprang i trappen upp till vår övervåning och jag behövde inte stå stilla längst upp, lätt framåtböjd pga att allt svartnade för ögonen och inte heller hade jag mjölksyra i benen. ”Mycket märkligt”, tänkte jag. Och fortsatte dricka.

    Sen märkte jag att jag helt plötsligt kände mig så pigg och utvilad. V e r k l i g e n utvilad. På riktigt utvilad. Jag hade inte känt mig utvilad en enda natt de senaste 4 åren, så precis just då kände jag att jag verkligen tog FitLine till mitt hjärta och jag visste där och då att jag aldrig kommer att sluta dricka deras Optimalset. Aldrig aldrig aldrig.

    FitLine har gett mig mitt liv tillbaka. FitLine har gett mina barn, sin mamma tillbaka. Det märks på dom att de verkligen varit illa av att jag varit så sjuk. De sitter fast på mig nu likt små kardborrebollar. Och de är noga med att jag ska sitta precis i mitten, mellan dom i soffan då vi ser Bollibompa. Det är som att dom har ett uppdämpt behov av mig, efter de här åren då jag inte orkat vara mentalt närvarande, även om jag varit där fysiskt. En vän till mig som nu oxå börjat med FitLine sa detta till mig, och det är verkligen så.

    Innan Fitline hade jag smärtgenombrott JÄMT, Jag var trött och sov större delen av dagarna. Och det var inte för att jag var deprimerad eller lat, utan jag var verkligen sååå trött. Och det var jättejobbigt. Jag kände mig som en hamster i en sån där genomskinlig boll. Där hamstern symboliserar min hjärna, mitt inre jag, och bollen är min fysiska kropp. Inne i mitt huvud snurrade tankarna fort och jag hade så många saker som jag ville göra. Men kroppen var så förlamande trött. Min man fick kämpa varje morgon för att få liv i mig, och jag kravlade mig upp, orkade inte hjälpa till med barnen utan satt inlindad i en filt i soffan. Och där satt jag tills kl var 10, då först började jag kunna röra på mig. Men sen vid 12 var jag utslut igen och fick lägga mig och sen sov jag tills mannen hämtat barnen. Och han jobbar rätt sent så våra barn fick nästan alltid vara på dagis tills klockan var 17.30. Så när de kom hem, somnade barnen ofta utan middag. De orkade inte. Och det var inte ofta som jag orkade sitta på en stol vid matbordet och äta med de andra. Jag låg oftast i soffan. Ledsen. Ledsen över att bara leva mitt liv som ngt som förvarades.

    Så här såg vårt familjeliv ut. Att min man stått ut under de här 4 åren är för mig en gåta. För det familjelivet vi hade är inget jag önskar ens min värsta fiende. Men jag är så tacksam, för utan honom hade jag inte varit där jag är idag. Även om jag vet att det tagit hårt på honom också. Så även han är tacksam över att han inte opponerade sig över att jag ville börja med ngt som kostade 849 kr per månad. Det är faktiskt en billig investering. För jag hade lätt kunnat betala det dubbla för att få må så här bra. Och 28 kr per dag, är inte så farligt. Många lägger det i kaffeautomaten per dag, eller köper en latte för den summan per dag.

    Så fort jag gjorde något, åkte och handlade, eller hälsade på en kompis, vad jag än gjorde, så fick jag smärtor av det. En trötthet i kroppen och med den tröttheten kom en obeskrivbar smärta i muskler, leder, bindväv… Hemskt. Ingen vill leva så. Ingen ska behöva leva så.

    Det som höll mig uppe var Kundaliniyogan. Yogan gav mig verktyg för att kunna vara i en känsla som jag egentligen bara ville fly ifrån. Många pratar om acceptans, men jag har aldrig kunnat känna någon acceptans. Det har funnits en sådan innerligt stark inre känsla att det är tänkt att det ska vara på något annat vis. Det är inte tänkt att mitt liv ska se ut så här, kanske är det tänkt att jag är tvungen att gå igenom allt det här för att jag ska lära mig något av det, komma vidare i livet med nya insikter. Kanske hjälpa andra. Men jag känner så starkt att jag inte bara kan acceptera att jag inte ska kunna göra det jag vill. Att jag har en genetisk defekt är en sak, men det ska inte få hindra mig från att utvecklas. Det ska inte hindra mig från att känna att jag har en livskvalité.

    Så jag är så tacksam över att jag vågade börja med FitLine, trots att jag testat så mycket och inte trodde att det fanns några mirakelkurer. Men FitLine är annorlunda. Och det är fler och fler som upptäcker det. Jag ser inte FitLine som ett Mirakelmedel. Jag ser det för vad det är. Det är näring. Som vi behöver. Vi får idag inte i oss den näring vi behöver. Studie efter studie visar detta om och om igen. Bara som ett exempel:

    En studie som gjorts mellan 1985 – 2002 visar att:

    Vitamin B6 i Bananer har minskat med 95%
    Magnesium i Morötter har minskat med 72%
    Kalcium i Broccoli har minskat med 73%

    Det här var 2002, det är 12 år sedan. Hur det ser ut idag törs man inte ens tänka på.

    Är inte detta något vi bör ta till oss? Alla bör idag äta tillskott till kosten.
    Näringen vi behöver finns inte i marken längre, det finns inte tillräckligt med mineraler längre i jordskorpan, så hur ska vi förvänta oss att det ska finnas i det som växer. Så vi får helt enkelt inte nog med näring i maten längre. Det känns så tragiskt med tanke på att jag har tre barn som växer upp. Desto viktigare känns det att verkligen lära dom om man. Prata om det hemma, vad bör vi äta för mat och varför. Varför ska vi inte äta kött mer än en gång i veckan tex.

    Så vad har jag få fått för effekter av näringstillskottet FitLine?

    * Jag sover bättre. Förut vaknade jag varje gång jag skulle vända mig eller röra mig i sängen. Vaknade av att kroppen gjorde ont. Nu sover jag hela nätter.

    * Jag vaknar utvilad varje morgon, kan nu kliva upp redan kl 05.00 för att göra min morgon Sadhana, alltså min morgon rutin med Yoga och Meditation. Detta gör att jag får en mycket bättre start på dagen och är en mycket gladare mamma. Förut försökte min man väcka mig vid 07.00 men det tog över en timme för mig att vakna till så pass att jag kunde kravla mig ner för trappen för att sjunka ner i soffan istället, med en filt och en kopp kaffe. Inte förrän vid 10 tiden var jag människa nog att ta mig upp och duscha. Men nu vaknar jag ofta före alla andra. Visst har jag vissa perioder, särskilt då jag ska ha mens, då jag är extra trött. Men inget i jämförelse med hur det var förut.

    Sen är det ju så att FitLines näring får kroppen att börja självläka så allt händer inte på en natt. De som jobbat med FitLine ett tag nu säger att om man ex varit sjuk i 6 år, får man räkna med 6 månader innan man kanske känner sig så pass förbättrad att man fått ett liv med bättre livskvalité, har man varit sjuk i 4 år så får man räkna med 4 månader osv. Men detta är bara en riktlinje, ingen sanning som gäller för alla, sen händer det ju förstås saker hela tiden, och redan från dag 1 kan man känna att man sover bättre. Sen är alla olika.

    * Jag får inte längre mjölksyra vid ansträngning. Kan springa uppför trappen utan att det svartnar för ögonen och benen domnar bort. Jag kan hålla ut mkt mer i yogaövningarna. Ngt som min man även håller med om när det gäller hans egen träning. Hans resultat har ökat fantastiskt mycket sedan han började med FL.

    * Jag har mycket mindre värk, känner ingen värk alls egentligen. Förut hade jag smärtgenombrott hela tiden trots stark medicinering. Nu har jag inga problem med smärtgenombrott. Min smärtlindring fungerar effektivare med FL, då jag får näring i mig, och kroppen börjat självläka. Innan FL kunde jag inte ta en promenad utan knäskydd, ändå hade jag värk i knäna efteråt. Jag hade konstant känningar i benhinnorna, ngt som är helt borta nu efter ca 4 månader med FL.

    * Jag har kunnat trappa ner min smärtmedicin, ngt som egentligen skulle ha skett på sjukhus med tanke på vad som hände förra gången jag försökte trappa ut morfinet. Nu har jag trappat ner 1/5 del hittills utan tillstymmelse till abstinens. Och det är fantastiskt!!!

    * Mitt hår växer bättre, är inte lika nött och sprött längre utan känns tjockare och det kommer nytt hår dessutom så halva håret är dubbelt så tjockt. Och det växer mycket fortfare.

    * Mina naglar är starkare, går inte lika lätt av och delar sig inte alls längre.

    * Får nästan inga blåmärken längre, något som är typiskt för EDS. Så det vittnar ju om att kärlen blivit starkare och det får mina tankar att vandra till de som har den vaskulära typen av EDS. Vad kan FitLine göra för dom? Kan det vara livsavgörande? Den vaskulära typen av EDS är livsfarlig. Jag utreddes för den, för något år sedan men specialisten på klinisk genetik trodde inte att jag hade den typen. Skönt kände jag.

    * Min mage är så mkt bättre. Den har läkt och gör inte ont längre. Har haft nästintill IBS mage innan FL. Men varit väldigt mkt förstoppad pga morfinet, som är som gift för magen. Det stoppar upp hela tarmfunktionen. Min läkare på operationscentrum som förskriver min medicin, skrev även ut ett starkt medel mot just tarmfunktionen. Som jag inte kan ta längre för den behövs inte. Min magen fungerar hur bra som helst. Så här bra har den faktiskt aldrig varit. Men jag har nu lagt till FL Probiotika Yoghurt som man bereder själv. Kan berätta mer om den sen. Men den är smart att lägga till sitt ordinarie abonnemang om man har problem med magen.

    * Jag kan lättare hålla fokus, kan läsa böcker, och följa med i samtal och det känns som att min hjärna fungerar igen. Och det blir bättre och bättre hela tiden. Det är mkt tack vare en av produkterna som ingår i Optimalsetet, det man börjar med som grund när man börjar med FL. Det heter Activize Oxyplus och innehåller bla den fantastiska örten Guarana. Ett naturligt koffein kan man säga, förutom att koffein i ex kaffe gör en tvärt pigg men sen dalar det rätt snabbt och man blir trött. Sen blir man speedad av kaffe och kan få ”kaffedarr” och man tar för mkt. Så är det inte med Activize, man blir mer fokuserad, mer koncentrerad och man blir pigg och det håller i sig i flera timmar, det är alltså mer jämt än koffein. Så tackarrrrrrrr säger jag!

    * Min Endometrios märker jag inte heller av särskilt mycket. Har mycket lättare menstrationer nu. Förut, innan FL så låg jag i flera dagar. Orkade abstolut ingenting. Nu är jag som vanligt. Pigg, kan ha lite mensvärk ibland men då tar jag lite extra activize, och kanske en ipren. Sen räcker det.

    Jag kan inte annat än varmt varmt rekommendera detta till alla andra. Det växer med hög hastighet i Sverige och bara i höstas så pratade nästan ingen om FitLine, medan nu vet många vad det är. Ändå är det inte så känt här i Västerbotten. Men fler och fler vaknar upp och inser hur bra grejjer det är.

    Så är ni intresserade av att veta mer, maila mig. Adressen finner ni på sidan av bloggen men den är:
    andbackenshvita@gmail.com , lämna gärna ert tfn nr så kan jag ringa upp er för mer info. Ta chansen och boosta er kropp med näring så ni kan fungera så optimalt ni bara kan.

    FitLine finns för barn ( Junior) och mina barn mår fantastiskt bra på detta. Ngt som även noterats av deras förskole personal och skolfröken. Mer koncentration, mer lugn.

    När min man märkte min förbättring med FitLine så började han. Han har använt produkterna sedan Januari i år och har märkt många förbättringar. Jättefina resultat i träningen, och jag hoppas att jag får honom att skriva några rader om det här någon dag. Han har oxå haft problem med eksem som är helt utläkt, och en knäskada, ett avslitet korsband som ställt till det för honom, och gett honom värk på kvällarna och han har haft svårt att räta ut benet pga smärtan. Det är borta. Han kan känna lite värk om han tränat hårt. Eller att han är stel. Men det är inget problem längre. Fantastiskt. Min dotter på 15, snart 16 år har även hon testat men med tanke på hennes intigritet så skriver jag inget om henne. Men våga testa det här, verkligen! Gör det! Jag tror att ni kommer att bli förvånade!

    Kram / P

 2. Sören Hjorth skriver:

  Tack!

  Är själv inne på samma linje 🙂 Försöker äta så mycket Krav-märkt som möjligt osv.

 3. Christina Södergren skriver:

  Jag kände mig bättre i lederna och fick inte lika många inflammationer när jag prövade 5:2-dieten. Har dock inte orkat hålla ut mer än ett år.

  • eriro43 skriver:

   Många människor mår onekligen bättre på 5:2 diet liksom andra moderna dieter (LCHF osv). Sedan vad som egentligen händer i kroppen vet vi ju inte idag men det tycks ändå vara ofarligt att testa, särskilt om det föreligger lite övervikt

 4. Maria skriver:

  Läckande tarmar kan ge mat intollerans så bara att utesluta vanliga retare som gluten mjölkprodukter och socker kan göra stor skillnad för att få ner inflammationerna i kroppen.

 5. Linda skriver:

  Kan benmärgstransplantation eller cellgifter hjälpa? finns det testat?

  • eriro43 skriver:

   Hej Linda! Nää. Varken stött på det någonstans, eller tänkt i de banorna. Det är ju inte den typen av sjukdom. Benmärgstransplantation dessutom förenat med många risker. Genterapi ? än så länge som science-fiction tanke, men det vore teoretiskt ett bättre alternativ i så fall.
   //Eric Ronge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.