Medicinsk information

Tittade just in på den engelska HMS föreningens hemsida HMSA och fann där ett par bra översiktsartiklar som är riktade till sjukvårdsfolk i första hand.

Dels då Clinician´s Guide to JHS av dr Alan Hakim i London. Hans namn återfinnes i många publikationer ofta tillsammans med den store eldsjälen prof Rodney Grahame. Man drar där JHS(=HMS) och EDS-ht över en kam, åtminstone beträffande hur man skall tackla problematiken även om där finns vissa nyansskillnader.

Den andra intressanta artikeln  av Alan Hakim heter Hypermobility & Illness   som ger en fullständig analys av överrörlighetsbegreppet ur medicinsk synvinkel som förekommer vid olika diagnoser.  Han visar på skillnader och likheter mellan de olika tillstånden och hur allt på något sätt hänger samman. Man jag kan tänka mig att andra forskare kan ha lite andra sätt att se på saken. Men ett intressant försök till att strukturera begreppen.

Kan vara lämpligt att printa ut och ha med vid läkarbesök.  Vi läkare är alltid så glada och tacksamma över att få lära oss lite nya saker (!???!), men vi vill då i lugn och ro ta del av flera vetenskapliga publikationer och få en chans att bilda oss en egen uppfattning.

Dessa artiklar innehåller många värdefulla referenser som för en vidare in i forskningen kring EDS och JHS/HMS

 

Detta inlägg publicerades i Föreläsningar och studier, Lästips. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.