EDS och tandläkarna

Det finns åtskilliga vetenskapliga artiklar som belyser problemen i munhålan och käkarna hos EDS patienter.  Bl a  några svenska studier där man  tittat närmare på hur  problem med munhålan påverkar livskvaliteten.  enkätstudie 2012,    enkätstudie 2004

I en studie från Ghent 2005  redovisar tandläkare och genetiker mer i detalj, typ av problem i relation till typ av EDS. Materialet omfattade 31 patienter varav 16 tillhörde  EDS-ht, 9 klassisk typ och 6 vaskulär typ.

Vad som var intressant, var att man inte såg några uppenbara skillnader mellan de olika EDS typerna beträffande

  • sköra lättblödande slemhinnor
  • förändringar i tändernas uppbyggnad (emalj och dentin) dock med en viss skillnad mellan de olika EDS typerna.
  • en ökad karies förekomst
  • tandlossningsproblem (peridontal status)
  • problem med käkfunktionen i form av dislokationer (hoppa ur led) , värk, svårt tugga, klickljud m m.

I andra sammanhang pratar man om EDS typ VIII = periodontit typ,  alltså en ytterst sällsynt variant av EDS som utmärker sig med uttalade inflammationer runt tänder och tandlossning tidigt i livet.

Sköra slemhinnor i munhålan kan yttra sig på olika sätt. Bl a som kroniska sårigheter, rodnader på tryck(slitage) utsatta områden. Lättblödande tandkött trots minutiös tandhygien. Ytliga tunna slemhinnesjok som lossnar.

Det är också vanligt med s k övertaliga tänder, alltså tänder som inte får plats och därför måste avlägsnas i unga år.

Alla dessa besvär kan givetvis också föreligga hos individer utan EDS, men utgör ändå värdefulla ledtrådar vid EDS diagnostisering.

Ett mer specifikt men ändå ganska okänt fenomen hos EDS patienter, är en förbryllande hög tolerans för lokalbedövningsmedel. Ofta krävs flerdubbla doser för att uppnå acceptabel effekt, och effekten blir ofta kortvarig. Detta var först påvisat vid EDS-ht men senare även konstaterat vid HMS/JHS . Åtskilliga patienter kan vittna om detta förhållande, som ibland kan skapa misstro och konflikt  i tandläkarstolen. Gäller ju lokalbedövningar generellt.

Det finns således många anledningar till att EDS diagnosen är viktig för tandläkarna att känna till, och ofta gör dom det, men inte alltid.

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till EDS och tandläkarna

  1. Piia-Liisa Pisal skriver:

    Intressant! Jag känner igen det mesta, har EDS -ht som diagnos. Har opererat bort tänder i överkäken som barn, då de växte ovanpå varandra. Problem med karies. Först nu sedan jag passerat 50 och så gott som samtliga tänder lagats om, som det håller. Högtolerant avseende lokalbedövning. Fick senast något som tandläkaren kallade för EDS-bedövning. Hos frisk person skulle den sitta ca 12 timmar, om jag minns rätt. Tanden var bedövad ca 30-40 min, men redan efter ca 15 min började effekten avta. Mjukdelar hölls bedövade i ungefär fyra timmar. Det enda jag hittills inte haft problem med av det som listas är tandlossning, vilket jag givetvis är tacksam för!
    För att bibehålla god tandhälsa går jag minst fyra gånger /år till tandläkare eller tandhygienist samt att jag har hjälp med tandvård i hemmet två ggr/dag av hemtjänsten pga att mina händer inte fungerar. Jag tappar bara tandborsten (och det mesta som jag försöker hålla i)
    Mvh
    //P-L Livets skiftningar
    (wordpress2202.wordpress.com)

  2. Pixiepatrullen skriver:

    Reblogga detta på och kommenterade:
    Här måste jag hylla bettfysiologin på ”KSS” och även specialisttandvården som barnen besöker i samma byggnad. En enorm kunskap och framförallt respekt för patienterna.
    Mycket tacksamt!

  3. Anna Schütt skriver:

    Är förstummad över detta och mycket annat som jag läser här. Precis så här är jag! Har ingen diagnos för allt tycks gå att härleda till min scolios och överrörlighet. Vad är det med läkarkåren, känner de inte till något alls om dessa sjukdomar?!

  4. Piia-Liisa Pisal skriver:

    Reblogga detta på Livets skiftningar – Ett annat perspektiv och kommenterade:
    Rebloggar dr Eric Ronges utomordentliga artikel om EDS och tandläkare. Att läsa denna kastade mig ungefär 40 år bakåt i tiden då tänder drogs ut på grund av att de växte ovanpå varandra i överkäken. Därefter känns så gott som allt dr Ronge beskriver igen bortsett från tandlossning hos mig personligen. Däremot finns det i släkten…
    Tack för en mycket bra artikel.
    //Piia-Liisa
    Livets Skiftningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.