Intressant patient

Tänkte försöka plita ner spontana tankar och idéer här. Även återge mina ständigt nya erfarenheter i kontakten med alltfler patienter som hör hemma i EDS/HMS sammanhang. Särskilt de som inte är helt typiska.

Ju mer jag ser, desto mer inser jag att det handlar om mycket stora variationer i klinisk bild dvs symptom och svårighetsgrad. Många patienter uppfyller endast delvist fastställda kriterier men kanske ändå har övertygande familjehistoria/arv och anamnes dvs beskriver typiska drag under uppväxten såsom mycket växtvärk, nedsatt muskeluthållighet m m. Fast i andra fall saknas allt detta

2013-02-14.

Som idag en tjej där problemet var “stickningar” i armarna och även i benen. Men inte så mycket av värk, trötthet. Ej muskelsvag. Klarade skolgången utan problem.

Stickningarna hade uppstått efter blivit påkörd i bil bakifrån men endast i c:a 20 km/tim. Fick lite ont i nacken men kunde spela fotboll efteråt. Men sedan den händelsen har hon dessa stickningar.   MR m m utredning normalt.

Flickan var extremt överrörlig i armbågarna, måttligt överrörlig i fingrar tumme knän. plattfot, men nådde bara med fingerspetsarna ner till golvet( raka knän).  Betraktad som överrörlig liksom hennes mor + flera släktningar, dock utan smärtproblem i de flesta fall.

Min tolkning är att:  är man lite överrörlig så behövs det inte mycket för att åstadkomma en form av whiplash skada, dvs  en störning i mycket känsliga men vitala nervkärnor i hjärnstammen / förlängda märgen som i svårare fall ger yrsel, huvudvärk, balansproblem m m.  Svårbehandlade fall! men hos denna tjej kan det nog försvinna, kanske med lite hjälp av sjukgymnast.

Tar gärna emot synpunkter från er som ser detta…

Detta inlägg publicerades i Patienter och sjukvård och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.