Bilfabriken

Liksom bilen är människan ändå en mycket avancerad och komplex konstruktion som skall hålla under stundom ganska tuffa förhållande i många år.  Men även om den tekniska specifikationen är fulländad så kanske inte alltid slutprodukten blir optimal.

mänskliga bilar

mänskliga bila

Muttrar och skruvar kanske inte är åtdragna ordentligt. Leder glappar lite.  Det börjar skramla och låta, och det är lätt att inse hur ödesdigert det kan vara med en bil, som inte håller ihop ordentligt.

Kommer vi in på jämförelsen med EDS/HMS så är det inte direkt hopsättningen som brister utan materialet som skall hålla ihop alla delar.  Tvinnade kollagentrådar -kroppens stålwirar  –  är vid EDS/HMS  något töjbara, lite åt gummisnoddhållet.  Musklerna får då slita hårt för att hålla lederna på plats. Inte undra på att det gör ont och att det är tröttande.  Omfattningen av detta materialfel kan variera kraftigt, och det är ju inte bara leder och ligament som drabbas, utan konsekvenser kan uppstå i stort sett alla delar av kroppen där stödjevävnad ingår.

Men till skillnad från bilen så gäller här ingen garanti, ingen att reklamera hos, ej heller så enkelt att bara byta ut glappa utslitna leder, även om vi ju där faktiskt kommit en bit på väg.

Nä, det enda man kan skylla på är ett programmeringsfel i den genetiska koden och det tar ju ingen ansvar för heller.

Så det blir till att anpassa sitt liv efter de förutsättningar som råder,  dvs skona sin kropp mot ogynnsam belastning, men samtidigt se till att leder och muskler får lagom med träning och stimulans.

Och på samma sätt kan det vara svårt att övertyga sin bilhandlare om att det är nått som inte är som det ska, när bilen uppför sig konstigt. Bara inbillning !?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bilfabriken

  1. Leelene skriver:

    Hej. Har fått diagnosen HMS och hade helt underbara sjukgymnaster som ställde diagnosen. Värst är det med mina knän har ingen stabilitet. Men nu till min fråga. Jag har fått NPF-diagnoser också och det var NPF som skickade remissen. Hade varit kul och se dina tankar kring sambandet mellan HMS och ADHD/Aspbergers och liknande. Har också för mig att de som har HMS och NPF också många gånger har en ostabil mage. Vad ska man äta och vad ska man undvika? Kroppen kräver ju mer energi men man bör ju hålla koll på vikten, en svår kombination!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.