DVD film

Hösten 2012 gick en serie i television ”Barn på sjukhus”. Ett avsnitt i den serien handlade om 3 bröder med EDS. Filmen varar c:a 10 minuter men illustrerar väl hur vardagen kan te sig för barn med denna diagnos. Också illustreras vilka behandlingsinsatser som kan underlätta och lindra besvären.

Pojkarna kan för den oinvigde verka helt ”normala” och friska, dvs dom leker och rör sig som andra killar och det syns inte på dem att dom har något fel. Det är därför familjer med EDS barn har så svårt att övertyga sina doktorer om att det är något som är fel . Värk och trötthet präglar vardagen mer eller mindre. En oförstående och misstroende omgivning gör bördan än svårare för drabbade föräldrar.

Det är tyvärr ganska vanligt att man misstänkliggör föräldrar och ifrågasätter barnens symptom. Man hävdar att föräldrarna fabricerar och överdriver.  Ibland blir t o m socialen involverad.  Kunskapen om EDS är synnerligen bristfällig i den svenska sjukvården, det man inte kan, det ser man inte heller.

Nu har jag fått tipset om att man kan rekvirera detta program från SVT försäljning/programservice avdelning  tel 08-7840000

EDS filmen är nr 4 bland 10 avsnitt på samma DVD. Sändes hösten 2012.

Filmen, som är väldigt välgjord,  kan  användas för att informera lärare och vårdgivare, men förstås också föräldrar som missade att se programmet 2012.
här en trailer med inledningen…”

Detta inlägg publicerades i Föreläsningar och studier, Patienter och sjukvård. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.