Häxprocesser

Häxprocessernas tid är gudskelov över,… nästan i alla fall. Fast nu anklagas väl ingen för att vara häxa, utan nu jagar man föräldrar som anses ha skadlig inverkan på sina barn.   Och när det verkligen förhåller sig på det viset, ska givetvis myndigheterna gripa in för barnens bästa, men hur ska socialsekreterarna kunna avgöra om föräldrar är ”skadliga” eller inte. Jo, dom förlitar sig på uttalanden och bedömningar från olika experter.

Men hur vet man att experterna alltid har rätt? Hur kvalitetssäkrar man deras arbete ? – för att använda ett modernt uttryck.

Det sorgliga är att dessa experter endast vet och kan om det dom vet och kan. Dvs det finns mycket dom inte vet och kan. Dessutom tillmätes ofta expertuttalande, särskilt om det kommer från läkare, en alldeles för stor betydelse. Sällan inhämtas ”second opinion”.

I Norge blev en familj fråntagen sina barn efter att föräldrarna anklagats för att ”göra barnen sjuka” trots att de hade uppenbara tecken på EDS, liksom många andra inom deras släkt inklusive förälder. Läkarens argument var att genetiska tester var normala, ”alltså förelåg ej EDS”.  Alla som läst på om EDS vet ju att det inte existerar genetiska tester avseende EDS hypermobilitetstypen.   Men kanske det ordnar upp sig i det fallet, för nu har man äntligen hittat en genetiker som bekräftar barnens diagnos. Man väntar nu på ett överklagande, men barnen är fortfarande omhändertagna.

Liknande exempel på läkares okunnighet är ett beklagligt beslut i en vårdnadstvist där en läkare förnekar en redan satt EDS diagnos och lyckas få med sig soc och skolfolk.  Uppenbarligen saknar den läkaren kunskap om EDS, men har ändå fått uttala sig som expert.

Det uppstår mycket känslor och polarisering i sådana här fall och många har svårt att inse att den, i deras ögon, ”psykopatiska mamman” ju egentligen är den enda som ser sitt barns behov och kan göra livet drägligt för barnet.

Men kan det inte handla om sk Münchausen by proxy ? –  dvs sjukliga böjelser hos en förälder som mår bra av att se sitt barn bli föremål för en massa ”onödiga” undersökningar och behandlingar på sjukhus.   Visst, synnerligen viktigt att identifiera sådana situationer, men lika viktigt är det att inte utsätta normala kärleksfulla föräldrar med allvarliga anklagelser och skilja barnen ifrån dem.

Alltså, i situationer där barn lider av värk och onaturlig trötthet och därmed har svårt att hänga med i skolan, så måste man bl a överväga EDS/HMS med allt vad det innebär.

Sedan är min erfarenhet, att föräldrar till EDS/HMS barn,  ändå gör allt för att deras barn skall klara av en normal vardag med allt vad det innebär av lek och idrott.

Detta inlägg publicerades i Diagnostik, Patienter och sjukvård. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Häxprocesser

 1. Monica skriver:

  Stackars familj 😦 Förlora sina barn pga okunskap hos en läkare. Lika hemskt är det att socialtjänsten inte gör en ny bedömning. Antingen överdriver socialtjänsten eller struntar i hela ärendet. Lyssnade man inte till vad barnen och föräldrarna hade att säga? Man blir mörkrädd. Hoppas verkligen familjen får upprättelse. Stackars föräldrar… inte nog med att de är sjuka och ska kämpa för att orka vardagen utan slåss mot socialtjänsten med 😦

  Det finns ju andra lösningar som att ha en kontaktperson och en avlastningsfamilj som barnen kan vara hos några dagar ibland. Inte så kul för familjen kanske men skulle vara en fiffig lösning utan all dramatik för både barn och föräldrar.

 2. Mia skriver:

  Hej Eric!
  Jag tror att både sjukvård och oroliga föräldrar, båda med omtanke om barnet, hamnar snett i brist på kunskap om EDS/HMS. Utredningar och undersökningar sker, men inte med en sjuk baktanke enligt MbP. Men resultatet av sjukvårdens rutiner att undersöka, ifall att…, för att vara på den säkra sidan… osv, kan ge ett liknande mönster i brist på kompetens av EDS/HMS och dess symtombild.

  Om MbP ska vara rimligt, så kräver det väl betydligt mer, än för många utredningar och feltolkningar. För MbP krävs väl att barnet medvetet utnyttjats trots att barnet är friskt, dvs utan diagnoser. Visserligen kan väl MPB finnas ändå, men till skillnad från MbP, finner väl ofta sas friska föräldrar ett lugn när klarhet nåtts, dvs när förklaring, förståelse och hantering av EDS/HMS nås.
  Men för all del, visst kan det också vara så, att sjukvårdens misstag lätt kan rättfärdigas gentemot sas friska förälder genom att anklaga enligt MbP. Ovisshet och okunskap väcker lätt oro. (!)

  Vårdansvar och patientsäkerhet måste väl ändå alltid vara i sjukvårdens primära intresse. Det är ju det patienten ska kunna förlitar sig på.

  Frågan är vem som bär ansvar för fel bedömningar, fel information och fel bemötande av barnets vårdbehov? Särskilt när diagnos EDS/HMS finns, men synnerligen om diagnos inte finns.

  Uppenbarligen verkar det vara en fråga om både patientsäkerhet och rättssäkerhet. Kanske myndigheterna bör granska sammanhanget, för familjer och barns väl och trygghet kring diagnosen EDS/HMS. Vore hemskt om folk undvek att söka hjälp och få vård av rädsla.

  Eric, vad tror du? Kanske måste detta upp på någon myndighets bord? Kan blir tungt på ditt, till slut… 🙂 för du spelar ju i en annan liga än dessa doktorer (!)

  Tack Eric och ta hand om Er!

  • Lakshmi skriver:

   Mia, uttrycker du att det är föräldrarnas fel i denna situation när de har redan diagnos för EDS? Eller???…

   • Mia skriver:

    Hej Lakshmi.
    Nej absolut inte. Föräldrar är de som kan sina barn bäst. Men som jag läser Erics inlägg och tidigare inlägg, så förefaller okunskap vara ett stort problem och därigenom oförmågan att diagnosticera och ge rätt information vidare. Situationen blir ohållbar. En diagnos ska alltid beaktas eftersom den har en funktion att bl a skapa förståelse, förutsättningar för behandling och prognos. Det är oklokt att det finns så stort motstånd till kunskap och intresse för personer med EDS, och människor far klart illa av det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.