Vad är EDS?

Svar på denna fråga beror helt och hållet på vem du frågar.
Jag tar mig här friheten och spånar fram svar från olika kategorier, baserat på vad “EDS folket” brukar berätta för mig.

 Med EDS i denna text avses hEDS + HSD.

Svaren må uppfattas provokativa vilket är meningen, men jag är ganska säker på att merparten i EDS kollektivet känner igen sig.

Sen vet jag att det finns många kunniga och vettiga vårdgivare som bemöter sina patienter med respekt och förståelse, och som även känner till en hel del om EDS eller åtminstone vill lära sig mer.

Allmänläkare

kategori 1 :    EDS är en sällsynt ärftlig åkomma som handlar om överrörliga leder och elastisk töjbar hud, typ gummimänniskor-akrobater. Kunde förr beskådas på cirkus.

kategori 2 :  EDS ifrågasätts ofta av patienter med långvariga smärtor plus en hel del andra skumma symptom. Knappast en diagnos som allmänläkaren bör/kan befatta sig med. Har nog blivit lite av en “modediagnos”.

Reumatolog

Vid EDS förekommer ledsmärtor men till skillnad från RA är det ingen inflammatorisk sjukdom och är därmed är EDS ointressant för reumatologer.

Ortoped

EDS på en ortopedklinik handlar om patienter med ledöverrörlighet, instabilitet och luxationer. Stabiliserande ingrepp misslyckas relativt ofta p g a sköra vävnader.

Neurolog

EDS ligger utanför neurologens kompetensområde, men ifrågasätts ofta av patienter med oklara neurologiska besvär. Kan ibland motivera utredning av MS .

Kardiolog

EDS kan ibland vara kopplat till viss typ av hjärtfel, men det torde ändå vara sällsynt. En del vill ha diagnosen POTS bekräftad, men i vårt land har denna diagnos inte fått något allmänt erkännande.

Genetiker

EDS är en grupp intressanta men sällsynta åkommor som är genetiskt kartlagda med undantag av den hypermobila typen som bör kunna diagnostiseras inom primärvården. I princip accepteras endast remisser med väl underbyggd frågeställning – ”vaskulär EDS?”

Psykiater/psykolog

EDS nämns ofta i inkommande remisser som beskriver värk, oro, nedstämdhet och trötthet. Dessa patienter är ofta missnöjda med att man ej tagit deras kroppsliga besvär på allvar, som dom menar är orsaken till att dom mår dåligt.

Smärtläkare

EDS kan ge upphov till kroniska smärtor, som på en smärtklinik behandlas på samma sätt som andra smärttillstånd. Ofta svårt att hitta fungerande lösningar.  Vanliga läkemedel  hjälper sällan. Sannolikt föreligger ofta en psykosocial komponent.

Sjukgymnast/fysioterapeut

EDS misstänkes vid symptomgivande överrörlighet typ värk och instabilitet. EDS kan då föreslås som sannolik diagnos men den bör bekräftas av läkare, något som inte alltid är så lätt att få hjälp med.

Barnläkare

EDS diagnosen skall inte tillämpas på barn över huvud taget, utom i extrema fall.

lekman på stan

EDS ?? har nog hört talas om det i samband med kroniska smärtor eller var det inbillningssjuka ?

————————————————————————————————

Ja, så här låter det ofta vid mötet mellan patient och vårdgivare. Jag vill inte anklaga någon, utan bara lyfta fram behovet av kunskapsspridning. EDS orsakar yttringar från hela kroppen och därför är det inte optimalt med konsultationer hos specialister som bara ser till sitt område. Dessutom ligger det i EDS natur, att genom sitt brokiga spretande innehåll vara svårt att ta till sig och förstå. Likaledes varierar den kliniska bilden (=fenotypen ) starkt från individ till individ.

Men för alla som till slut, ofta efter många år, äntligen får sin diagnos, blir detta en bekräftelse på det man har anat men inget har trott på. Bara den vissheten betyder mycket för välbefinnandet men också för en fungerande behandlingsstrategi.

Sen återstår idag en hel del bearbetning av myndigheter och vårdgivare i samhället för att övertyga alla där, om vad EDS handlar om, d v s kunskapsspridning. Så även med diagnos återstår många “tröga dörrar” som måste slås upp.

Men det går ändå långsamt framåt!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Vad är EDS?

  1. Hög igenkänning även om sällsynta undantag finns.

  2. Maija Häggblom skriver:

    Har egen erfarenhet av de flesta av dessa då jag tampats med hypermobilitet med värk och trötthet hela mitt liv. Och man får slå upp samma tröga dörrar varje gång som nya personer kommer in i vårdsammanhang. Man blir inte bara trött utan även uppgiven.

  3. Monica skriver:

    Om vc ska ta hand om patienter med heds så borde en läkare på varje vc utbildas samt ha kontakt med andra specialister. Många som kämpar för att få hjälp kastas bort i en sophink som om de inte vore värda något. Jag hoppas det förändras men det lär ju inte gå fort. Vi behöver en Eric Ronge på varje vc. Tack för du finns och ger stöd till alla.

  4. Marie skriver:

    Tack för att du finns och bekräftar hur vården ser ut. Jag har precis återigen fått bekräftat att det troligen är EDS jag har av ny sjukgymnast men utredning sägs återigen inte göra någon skillnad då jag får samma behandling utan diagnos. Jag håller inte med då det är viktigt för mig. Framför allt pga kontakterna i vården.

  5. helaalfabetet skriver:

    Detta stämmer så väl och många orkar inte ta striden mot vården i många fall, jag hoppas att kunskap om överrörlighet och eds sprider sig inom vården så alla kan få samma hjälp i slutändan!

  6. Maria Gicvan skriver:

    Vem ska man då få hjälp från? Är verkligen trött på att inte tas på allvar. Kommer ingenstans med så mycket inflammation i kroppen. Åderbråck och trötthet med rörlig höft som gör vardagen till helvete. Trött på ishjaz och ryggskott. Vad och hur gör man ?

    • eriro43 skriver:

      Din situation är ingalunda ovanlig. Många upplever samma sak som du. Sen är det bara så att det inte finns någon enkel ”snabb fix” även om en förstående och kunnig läkare säkert skulle kunna få dig att må bättre. Men EDS kunniga sjukgymnaster/fysioterapeuter kan hjälpa många att hitta tillbaka till en fungerande vardag även om det tar tid. Men ge inte upp. EDS förbundet har s k kontaktpersoner i varje landsända som brukar kunna ge tips om kunniga terapeuter. Kolla på http://www.Ehlers-Danlos.se Lycka till! /ER

  7. sara skriver:

    Så till vem ska man vända sig?

    Jag har fått en HMS diagnos som nuvarande sjukgymnast tror är fel men han bekräftar mina smärtor spända muskler mm men tror mer på en alternativ diagnos men vet inte vilken.

    Jag har ingen lust att gå igenom ny utredningsprocess med oliktyckande allmänläkare.

    Har hittat egna strategier som funkar någotsånär.

    • eriro43 skriver:

      Många vårdgivare har sin egen uppfattning av vad EDS och HMS står för. Du kan gott behålla din egen bedömning av din diagnos och fortsätta lita på din egen magkänsla och livsstilsstrategi. /ER

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.